Asya hisseleri jeopolitik gerilimlerin etkisiyle gerilerken, petrol tırmanıyor
Asya borsaları Cuma günü, Federal Rezerv yetkililerinin şahin yorumları ve artan jeopolitik gerilimlerden etkilenen yatırımcı duyarlılığı nedeniyle düşüş yaşarken, petrol fiyatları Orta Doğu’daki potansiyel arz kesintilerine ilişkin endişeler nedeniyle yükseldi. Brent vadeli petrol kontratları, bir önceki yılın Ekim ayından bu yana görülmemiş bir fiyat noktası olan varil başına 90 doların üzerinde kaldı.
Orta Doğu’daki durum, İsrail’in hafta başında Şam’da İranlı generallerin ölümüne karıştığından şüphelenilmesinin ardından olası misillemeye hazırlanmasıyla yoğunlaştı.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu sert bir açıklama yaparak İsrail’in her türlü tehdide karşılık vereceğini belirtti. Netanyahu ile daha sonra görüşen ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’in Gazze’deki eylemleri bağlamında yardım çalışanlarının ve sivillerin korunmasının önemini vurguladı.
National Australia Bank, İsrail ve İran arasındaki gerilimin petrol fiyatlarında yol açtığı artış nedeniyle artan endişelere dikkat çekerek Orta Doğu’da çatışmaların tırmanması riskinin arttığını belirtti.
MSCI’nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse senedi endeksi, riskten kaçınma eğiliminin piyasayı etkisi altına almasıyla Wall Street’teki düşüşü yansıtarak %0,5 oranında geriledi. Endeks haftayı genel olarak en az değişimle tamamlamaya hazırlanıyordu. Çin’deki resmi tatil nedeniyle işlem hacimleri normalden daha düşüktü.
Tokyo’daki Nikkei, kısmen güçlenen yen ve Japonya’da daha fazla faiz artırımı beklentisi nedeniyle %2’nin üzerinde bir düşüş kaydetti. Hong Kong’daki Hang Seng Endeksi %0,23 oranında geriledi.
Piyasa katılımcıları, Cuma günü açıklanacak olan ve Federal Rezerv’in faiz oranı kararlarına ilişkin tahminleri etkilemesi beklenen ABD tarım dışı istihdam raporunu beklemeyi tercih ederek temkinli davrandı. ABD hizmet sektöründeki yavaşlama ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın yorumları faiz indirimlerinin bu yıl başlayabileceğine işaret etse de, son ABD ekonomik verileri Fed’in olası faiz indirimlerinin hızı ve kapsamı konusunda şüphe uyandırdı.
Ancak aralarında Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ve Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in de bulunduğu bazı Fed yetkilileri, ABD ekonomisinin dayanıklılığına atıfta bulunarak gevşeme ihtiyacı konusunda daha muhafazakâr görüşler dile getirdi. Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee ise konut fiyatlarındaki baskıları önemli bir enflasyon endişesi olarak vurgulamıştır.
RBC Capital Markets, Fed yetkililerinin görüşlerinin farklılık göstermesine rağmen, Fed’in politika yönünün büyük ölçüde verilere bağlı olduğu ve faiz indirimlerini düşünmeden önce enflasyondaki düşüşün devam ettiğine dair güvenin gerekli olduğu konusunda fikir birliği olduğuna dikkat çekti.
Dolar, olumsuz bir ABD hizmet anketinin ardından iki haftanın en düşük seviyesinden uzaklaşarak bir sepet para birimi karşısında güç kazandı. Euro ve sterlinin her biri %0,1 düşerken, yen iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştı.
Fed fon vadeli işlemleri bu yıl yaklaşık 75 baz puanlık bir gevşeme beklentisine işaret ederek Fed’in kendi projeksiyonlarıyla daha uyumlu hale geldi ve yılın başında öngörülen yaklaşık 160 baz puanlık kesintiden önemli bir düşüşe işaret etti.
Bu ayarlama ABD Hazine getirilerini etkiledi ve 10 yıllık getiri %4,3094 ile son üç ayın en yüksek seviyesine yaklaştı. İki yıllık getiri ise %4,6474’te sabit kaldı. Tahvil getirilerinin fiyatlara ters yönde hareket ettiğini belirtmek önemlidir.
Emtia piyasasında, Brent ham petrolü bir önceki Perşembe günü beş ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %0,3 artarak varil başına 90,91 dolara yükseldi. ABD ham petrolü de %0,12’lik hafif bir artışla varil başına 86,69 dolara yükseldi. Bu arada, altın fiyatları %0,73 düşüşle ons başına 2.272,63 dolara gerileyerek rekor seviyeden geri çekildi.
Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.